Вече хакват и хладилници 18.01 | 17:00

Хакерите не пощадиха и домакинските ни уреди

От Цанка Донкова

Голяма хакерска атака е извършена срещу редица предмети, свързани с интернет, сред които и един хладилник. Специалисти по компютърната сигурност от калифорнийската компания Proofpoint определиха деянието като първата доказана кибератака, извършена срещу така наречените "умни уреди", съобщава FP.

"Умни уреди" са тези, които използваме в ежедневието си, но те са свързани с интернет или със смартфон, за разлика от обикновените уреди.

Хакерите са успели да проникнат в системите на различните уреди, които са свързани с интернет мрежата в домовете и офисите на собствениците им. Чрез това проникване те са успели да изградят платформа, която да праща стотици хиляди нежелани имейли с вируси. Над 750 000 имейла със злонамерен софтуер са били изпратени между 23 декември и 6 януари на компании или физически лица по целия свят, допълва БТА.

От калифорнийската компания смятат, че тази атака ще повдигне много въпроси около осигуряването на защитата на "умните уреди".

Сега тя е много слаба и потребителите на практика не могат да открият и да се борят срещу вируси, пристигнали именно чрез хакерска атака срещу "умните уреди".

Водещи

Най-четени