Видеоигрите не са бягство от реалността 04.08 | 15:45

Удовлетворението на геймърите прилича повече на стремеж към идеала

От Елена Коцева

Психолози са изяснили механизма, по който се получава удоволствие от електронните и видеоигрите.

В рамките на изследването си психолози от Амириканското общество по психология са наблюдавали огромно количество играчи – няколко стотин любители на казуални игри и няколко хиляди сериозни геймъри. Те са се увличали по най-различни игри от The Sims и до World of Warcraft и Call of Duty.

Всички участници в изследването подробно са разказвали за емоциите и впечатленията си след поредния сеанс на игра.

Психолозите са установили, че геймърите получават от компютърните игри удоволствие само когато решенията, които взимат във виртуалното пространство, са в синхрон с представата за поведението на човека при едно "идеално аз" в дадена ситуация.

При това учените констатирали подобряване на самочувствието при тези играчи, когато са имали шанса да останат в играта като идеалното себе си дори и само няколко минути.

По думите на един от авторите на изследването доктор Анди Пржибулски, той е бил удивен от получените резултати. Основавайки се на данни за игрите при малките деца, той е предполагал, че и при видеоигрите ще се стигне до познатия механизъм на съчиняване на истории и изграждане на въображаеми светове.

Както показват обаче резултатите от изследването, процесът на игра прилича повече на стремеж към идеала, отколкото на опит за бягство от действителността.

Психолозите подчертават, че тяхната работа в уникална, тъй като за първи път се прави толкова мащабно проучване на новите забавления не само за младежите, но и на някои възрастни. В последно време често се появяват изследвания, които са посветени на вредите и опасностите, които носят компютърните игри.

В същото време въпросът какво кара хората да играят практически не се изучава.

Екипът психолози обещава да направи цяла серия от изследвания.

Водещи

Най-четени