Вижте Атлантида на XXI век! Човешката ръка ще пресъздаде изгубената империя 24.11 | 21:12

Представете си сферични къщи в океана. Представете си подводни градове...

От Филипа Тодева

Човешката ръка може да твори чудеса. Кой би предполагал преди 300 години, че днес живота ни ще улесняват не роби, а роботи. Вдъхновението, осенило инженерите от строителната фирма в Токио Shimizu Corporation, обаче е родило наистина нещо невероятно.

Представете си една Атлантида на бъдещето – концепция за невероятен футуристичен град, състоящ се от "океански спирали" – масивни структури, които биха издържали и най-страшните бури, или пък сферични къщи, в които могат да живеят по 500 души.

Сферите ще бъдат поставени в горните части на спиралите, дълги 4 километра. Предвижда се и изграждането на изследователска станция.

Проектът дава ясен тласък на идеята, че човекът ще остави следи навсякъде. През вековете стъпките ни са минали през пустини, гори и планини, но кой би помислил, че ще населим и тези 71% от Земята, които са океани. Представете си плаващи градове. Селища, които могат да функционират както на повърхността, така и под вода.

Естествено, проектът има и своето икономическо и научно приложение. Предвидено е да бъде изградена и лаборатория за иновации, да могат да се събират редки елементи от океанските дъна, както и разбира се – редки метали.

Водещи

Най-четени