Виртуални маймуни написаха поема на Шекспир 26.09 | 20:54

Хипотезата за маймуните с пишещи машини е известна в няколко разновидности

От Андриян Георгиев

Американският програмист Джеси Андерсън тества на практика твърдението, че една маймуна чрез случайно натискане на клавишите на пишеща машина в течение на неограничено време, рано или късно ще успее да отпечата произведение на Шекспир. Хипотезата е известна също като "Теоремата за безкрайните маймуни".

За да изпълни задачата, Андерсън е задействал "виртуални маймуни" - програма, която осигурява случайна последователност от букви от английската азбука. Всяка последователност се състои от девет букви. Ако такава последователност от букви се среща в творбите на Шекспир, тя се запазва, ако ли не - се изхвърля. Интервалът между думите и пунктуацията се игнорират, съобщава Lenta.ru.

Експериментът стартира на 21 август. На 23 септември Андерсън съобщи в своя блог, че неговите "виртуални маймуни" са успели да напишат поемата на Шекспир "Жалбата на влюбената". Това произведение е първото от 39 произведения на английския драматург, които Андерсън реши да възпроизвежда с помощта на "маймуни". Останалите 38 произведения са завършени на повече от 99 процента.

Андерсън посочи, че за изпълнение на изчисленията е използвал "облачната" платформа на Amazon EC2. По време на работата той също е използвал системата за разпределение на изчисленията Hadoop и домашен компютър, работещ под Ubuntu. 

Хипотезата за маймуните с пишещи машини е известна в няколко разновидности. В Русия на маймуните обикновено се приписва способността да напечатат "Война и мир" на Лев Толстой.

През 2003 г. в зоопарк в Англия се опитали да тестват хипотезата, ползвайки живи маймуни. В клетката с шест макака поставили свързана с компютър клавиатура. BBC News съобщава, че маймуните набрали пет страници несвързан текст и след месец счупили клавиатурата.

Водещи

Най-четени