Вируси удрят компаниите на всеки три минути 09.04 | 13:20

Най-често те "се крият" в заблуждаващите електронни съобщения

От Александър Бакалов

Бизнес организациите се сблъскват с вируси, способни да заобиколят класическите средстава за защита, на всеки три минути. Проучването идва от компанията FireEye, която е анализирала 89 милиона вирусни атаки.

Въпросното проучване е базирано на информация, събрана през втората половина на 2012 година из няколко хиляди компании по цял свят, използващи услугите на FireEye.

Създателите на вируси стават все по-креативни в разработването на методи, които да избягват обичайните средства за засичане. Един от примерите е вирус, който се активира, едва когато засече човешка интеракция, изразяваща се в преместване на курсора на мишката.

Най-честият начин за разпространение на вируси си остават заблуждаващите електронни съобщения, чиято цел е да накарат потребителите да активират прикрепени зловредни файлове или да последват линкове.

Съществуват и определени пикове в типа на атаките. Така например, когато хакерите открият нов пробив в защитите на Adobe Reader зачестяват мейловете с прикачени заразени PDF файлове. По същия начин нов пробив в защитите на някой браузър води до пик в получаването на съобщения, включващи зловредни линкове.

"Заради високата концентрация на интелектуална собственост, технологичните фирми са най-често атакуваните организации, които стават жертва на зловреден софтуер близо двойно по-често, отколкото който и да било друг отрасъл" предупреждават от FireEye. И подчертават, че бизнесът трябва да инвестира сериозни средства в различни и иновативни средства за защита, защото хакерите определено стават все по-креативни.

Водещи

Най-четени