Вирусът Stuxnet отново удари Иран 27.12 | 16:15

Този път зловредният софтуер е засегнал индустрии в южната част на страната

От Георги Георгиев

Иран отново е станал жертва на сложния компютърен вирус Stuxnet. За това информира иранската полуофициална новинарска агенция ISNA, цитирана от Associated Press. Този път са били поразени индустриални предприятия в южната част на страната.

В публикуван във вторник (25 декември) доклад бива цитиран шефът на провинциалната гражданска отбрана на страната Али Акбар Акхаван, според който през последните месеци вирусът е ударил електроцентрала и други предприятия в провинция Хормозган.

По думите на Акхаван иранските компютърни експерти са успели "успешно да спрат" набезите на опасния компютърен червей.

Властите в страната периодично обявяват, че са успели да обезвредят различни кибер червеи и малуеър, в това число вирусите Stuxnet и Flame, които смущават работата на важния за страната петролен сектор, генериращ 80% от общите приходи от износ.

Според Техеран и двата червея са част от тайна американо-израелска програма, която се опитва да дестабилизира иранската ядрена програма. Западът от своя страна подозира, че иранските власти се опитват да създадат ядрени оръжия – твърдение, което Техеран категорично отхвърля.

Водещи

Най-четени