Влак стрела свърза Пекин и Шанхай 27.06 | 17:38

Разстоянието от 1318 км. бе изминато за по-малко от 5 часа

От Петя Михайлова

Китай официално откри новата високоскоростна отсечка Пекин-Шанхай с пускането на първия влак по трасето в понеделник (27 юни), съобщи lenta.ru, която се позова на в. "Дейли Телеграф".

Изданието отбелязва, че влакът, който ще развива до 300 км в час, е взел разстоянието от 1318 км. за по-малко от 5 часа.

На първия курс са били допуснати само държавни служители и журналисти, в т.ч и западни. За обикновените китайци пътуването ще е достъпно след 3 дни, когато ще бъде чествана 90-годишнината от основаването на Китайската комунистическа партия.

Линията Пекин-Шанхай е най-дългата високоскоростна магистрала в света. BBC News отбелязва, че общите разходи по строителството ѝ възлизат на 33 млрд. долара. Така всеки километър е струвал на Китай средно по 25 млн. долара.

Цените на билетите започват от 85 долара и надхвърлят 250 долара, в зависимост от класата. Според критиците на проекта за много китайци тази цена ще бъде недостъпна.

Китай обяви създаването на високоскоростни магистрали в цялата страна като част от основните си инфраструктурни проекти. До 2020 г. сбраната предвижда да построи общо 16 000 км високоскоростни магистрали.

Водещи

Най-четени