Все повече автомобилни радиа се свързват с интернет 10.06 | 11:45

Производителите търсят баланс между многото функционалности и стремежа за безопасно шофиране

От Нели Минчева

Очаквайки автомобила на бъдещето, който ще разполага с високоскоростна интернет връзка, производителите на електроуреди за широка употреба разработват автомобилни радиа, свързващи се с глобалната мрежа.

Два нови модела излязоха на европейския пазар в последния месец. Френската компания Parrot пусна устройството си Asteroid, което работи с операционната система Android. Тя позволява достъп до работещи с интернет приложения, адаптирани за използване в автомобил, пише френският вестник "Трибюн".

Японската група Pioneer пък представи своето AppRadio, съвместимо с iPhone 4 или iPod touch.

"AppRadio е първото автомобилно радио, което позволява да се управляват и визуализира приложения за iPhone, създадени за кола, като в същото време шофирането е напълно безопасно. Това е резултатът от безпрецедентно до този момент партньорство с Apple", уверяват от компанията.

Устройството има три пъти по-голям сензорен екран от този на смартфона, разполага с GPS функция и се свързва с интернет за разглеждане на мобилни автомобилни приложения.

Засега производителите на такъв тип радиа не дават много подробности относно разнообразието от съвместими приложения. Явно просто то все още не е особено голямо. Освен че работи като традиционен радиоприменик, поне за джаджата на Pioneer се знае, че предоставя и достъп до списък с контакти, географски карти, календар и фотоалбуми.

Някои от функционалностите могат да се ползват само когато ръчната спирачка е вдигната.

Очакваните предимства на автомобилните радиа се крият най-вече в предоставянето на информация за трафика в реално време, предупреждения за приближаване на опасни зони, метеорологична прогноза.

Водещи

Най-четени