Всеки трети по света с достъп до интернет 12.10 | 10:20

Тенденцията е – колкото по-бедна е една държава, толкова по-скъп интернет има

От Георги Георгиев

Над една трета от хората по света разполагат с достъп до интернет. В същото време броят на притежателите на мобилни телефони е скочил над 10 пъти за последната година – от 600 милиона потребители през 2011 г. до близо шест милиарда днес. Това сочи нов доклад на международния телекомуникационен съюз (ITU) – една от агенциите на ООН, цитиран от AFP.

Наред с това обаче от ITU  подчертават наличието на огромни разлики в цената на този вид услуги, като тенденцията е най-бедните части на света да плащат най-много за тях.

"Развитието на широколентовия достъп по света доведе до ръст на интернет потребителите с 11% за изминалата година. Така днес те са около 2,3 млрд. души", се казва в доклада за 2012 г., посветен на информационните и комуникационни технологии.

Анализите сочат, че в челната тройка на държавите, в които най-много хора могат да си позволят достъп до интернет, са Макао, Норвегия и Сингапур. На последите три места по този показател са Того, Нигер и Мадагаскар.

По същото време за 2011 г. в Африка цената на интернет услугите е била средно седем пъти по-висока от тази в двете Америки и 20 пъти повече от средната за европейските държави.

Мобилните телефони с широколентов достъп до интернет са били технологията с най-висок ръст от всички ИКТ сектори за периода 2010 – 2011 г., съобщават от ITU. Така до края на 2011 г. абонатите на тази услуга са достигнали близо 1,1 млрд. души. Въпреки скока в широколентовия интернет "цените на ICT услугите остават много високи в много държави с ниски доходи на населението", коментира Брахима Саноу, директор на Бюрото за телекомуникационно развитие към ITU.

За 2010 г. приходите от телекомуникационния сектор са достигнали 1.2 трилиона ввро или 2,4% от световният брутен вътрешен продукт, се казва още в доклада.

Водещи

Най-четени