Германски министър съветва колегите си да избягват Facebook 12.09 | 13:53

Социалната мрежа и нейният Like-бутон са рискови за публикуваната служебна информация

От Георги Георгиев

Германският министър Илзе Айгнер, отговаряща за защитата на потребителите, посъветва своите колеги да избягват използването на Facebook за служебни цели.

В свое изявление, публикувано в Der Spiegel, Айгнер изрази опасения за сигурността на служебните данни в социалната мрежа, пише physorg.com.

"След задълбочен правен анализ заключих, че е от жизненоважно значение Facebook-бутонът да не се използва в никой от правителствените ни уебсайтове", пише в призива си министърът.

Айгнер, която казва, че е закрила акаунта си във Facebook преди година като протест срещу практиките в защитата на личните данни, добавя, че "фен страниците", в които потребителите могат да получат информация за организациите, също трябва да бъдат избягвани "в светлината на обосновани правни съображения".

Останалите министри от кабинета на Ангела Меркел и членовете на германският парламент трябва първи да дадат пример като предприемат мерки за защита на личните данни.

През последните седмици германските власти вдигнаха тревога срещу Facebook и по-специално срещу бутона Like. Те предупредиха, че информацията, получавана от натискането на бутона, се използва за създаването на персонални потребителски профили, които в последствие се продават на рекламодатели.

От германското министерство за защита на потребителите съобщиха за планирано посещение на Айгнер в САЩ, където тя ще разговаря с изпълнителни директори от Facebook и други компании относно "спазването на германските и европейските политики на защита на личните данни".

Миналият четвъртък (8 септември) Facebook заяви, че ще подпише доброволен кодекс на поведение, който защитава данните на германските потребители.

Това е първият път, в който социалната мрежа се съгласява на подобни мерки в Германия - държава, която е особено чувствителна към защитата на личното пространство, системно нарушавано по време на нацистката и комунистическата диктатура.

Водещи

Най-четени