Германски регулатор погна отново Facebook 17.08 | 08:50

Властите подновиха действията си срещу използваната от мрежата технология за разпознаване на лица

От Георги Георгиев

Германски регулаторен орган, занимаващ се със защитата на личните данни, реши да отвори повторно своето разследване срещу използваната от Facebook технология за разпознаване на лица, съобщава сайтът zdnet.com.

Административната процедура, стартирана от агенцията за защита на данните в Хамбург, набляга на функционалността Photo Tag Suggest. Софтуерът анализира качените снимки и автоматично съчетава лицата с имената на съответните потребители, използвайки разпознавателен софтуер.

Първото разследване от този род бе прекратено през юни, когато Facebook съобщи на германската агенция, че е близо до по постигане на пробив в разговорите си с колегите им от ирландската агенция за защита на данните.

Тогава германският регулатор реши да отмени разследването и да започне преговори за постигане на споразумение с корпорацията.

Сега обаче хамбургският комисар по защитата на данните и свободата на информацията проф. Йоханес Каспар, поднови процедурните действия, след като от Facebook заявиха, че не желаят да правят никакви отстъпки, различни от договореното спиране на събирането на нови лицеви профили.

Основната загриженост на германския регулатор е, че Facebook не уведомява потребителите си, когато технологията за лицево разпознаване бъде ползвана. Регулаторите твърдят, че биометричната база данни, съдържаща милиони лица, разполага с "огромния потенциал" да бъде използвана за злоупотреби.

Сега Каспар и колегите му настояват социалната мрежа да изтрие всички данни, които вече е събрала или най-малкото да гарантира, че потребителите дават активното си съгласие личните им данни да бъдат използвани по този начин.

Водещи

Най-четени