Глобиха с 8,8 млрд. долара HP 21.11 | 09:09

Производителят на хардуер и софтуер бе наказан заради „преднамерени усилия да заблуди инвеститори и потенциални купувачи“ от страна на Autonomy Corp.

От Петя Бързилска

Производителят на хардуер и софтуер Hewlett-Packard (HP) беше наказан с такса от 8,8 млрд. долара заради "преднамерени усилия да заблуди инвеститори и потенциални купувачи" от страна на софтуерната компания Autonomy Corp., която е нейна собственост, информира Bloomberg.

Миналата година HP се съгласи да закупи Autonomy за 10,3 млрд. долара.

Повече от 5 млрд. долара от сумата, която американският технологичен гигант трябва да плати, се дължат на счетоводни машинации, които бяха оповестени от висш мениджър на британската Autonomy след напускането на основателя на компанията Майк Линч.

Миналата година HP закупи британската софтуерна компания, за да разшири портфолиото си от услуги в сферата облачните технологии и софтуера за търсене на информация в електронни пощи, музика, видео и постове в социалните мрежи като Facebook.

Същевременно на 20 ноември се забеляза поевтиняване на акциите на Hewlett-Packard с 12% след поскъпването от 3,5% до 13,30 долара за брой на борсата в Ню Йорк на 19 ноември.

Какво прогнозира още компанията, може да видите на Econ.bg.

 

Водещи

Най-четени