Гордост! Родни физици станаха част от ЦЕРН и NICA 14.10 | 16:07

6-има възпитаници на Пловдивския университет са докторанти в Дубна

От Цанка Донкова

Едва ли някой ще оспори твърдението, че в България се раждат гении. Вчера стана ясно, че в Европейската организация за ядрени изследвания, по-известна като ЦЕРН, работят на родни компютри. Оказва се обаче, че в екипа на най-голямата лаборатория по физика в света са влезли и родни студенти.

Физици от Пловдивския университет са станали част и от тима на руския ускорител NICA в Дубна. Шестима възпитаници на Физическия факултет на ПУ са зачислени за докторанти в Обединения институт по ядрени изследвания в Дубна и работят по руския мегапроект NIСA. Това стана ясно по време на международната научна конференция по физика, проведена в Пловдив, съобщава регионалният сайт Marica.bg.

25-годишният Петър Дулов, който вече две години и половина работи по най-важния проект на института, представи своята и работата на колегите си, които в следващата година ще защитят там докторантури. Всеки от тях е натоварен с отделна задача под ръководството на конкретен руски ръководител.

Пътят до Дубна и включването на шестимата магистри в проекта е под ръководството на проф. Ваньо Чолаков, чиито научни интереси и изследвания са в областта на експерименталната физика на елементарните частици и високите енергии. Преподавателят от катедрата по оптика и атомна физика в Пловдивския университет е избран за ръководител на Националния координационен център за NICA в Дубна.

"Проектът представлява изграждане на нов ускорител на тежки йони. Очакванията са установката да бъде готова за експлоатация до 2020 година. Целта е да се изследва непозната досега барионна материя. Според теоретиците материята може да бъде в няколко състояния - адронна, барионна и микс от двете. Чрез ускорение на високоенергетични тежки йони при разпада си те създават такава материя. Учените се надяват да дадат отговор на някои фундаментални въпроси, като механизма на нарушение на симетрията", обяснява Петър Дулов.

Той е включен в работна група от петима експерти, които работят по единия от двата детектора на ускорителя на частици. "Произвеждам детекторите с ръцете си, тествам ги, отстранявам проблеми с електрониката, които възникват, както и със самото изпълнение. Ускоряваме частици, сблъскваме ги с детекторите и наблюдаваме какво се случва", горд е младият инженер физик. Останалите му колеги на този етап работят на компютърни симулации и следят какви проблеми биха възникнали при работещ ускорител.

"Това не е само възможност за работа, а "отворена врата" за бъдещото ни развитие. Нека не звучи помпозно или пресилено, но мога да кажа, че проф. Чолаков е променил съдбата ни", добавя Бояна Маринова. Под научното ръководство на Ваньо Чолаков успешно са защитили свои разработки над 20 дипломанти в бакалавърска степен и 12 - в магистърска, 10 от които в Дубна и ЦЕРН.

Професорът е съавтор на откритието на Хигс бозона на колайдера LHC в ЦЕРН, потвърдено през 2013 година. Участието му в проектите на ядрения институт в Дубна е в резултат на сътрудничеството между Лабораторията по физика на високите енергии и Пловдивския университет.

Водещи

Най-четени