Десет години свободен достъп до информация с Wikipedia 14.01 | 14:35

Основателят й призовава всеки да се включи в нея

От Олга Андреева

Утре един от най-популярните, а може би и най-популярният сайт в интернет пространството Wikipedia навършва десет години. Наричана "убиецът на истинските библиотеки" Wikipedia на практика е "енциклопедията, в която всеки е автор".

А всъщност това е опит за открито познание, споделяне, поправяне на грешки и обогатяване на другите хора. Проектът е създаден като напълно свободен и такъв ще остане. Засега работи успешно, въпреки че съществуват още много неща, които трябва да се свършат.

Освен че е достъпен на повече от 250 езика, сайтът е непрестанно обновяващ се – полезен процес, така типичен за нуждите на "бързото" интернет общество. Възможността на всеки да се намесва в изграждането на базата на Wikipedia спомага за усъвършенстването на системата и на самите й потребители.

Едва ли има някой компютърно грамотен човек, който не е използвал услугите на Wikipedia поне веднъж. И сигурно всеки от нас е попадал на грешки, несъответствия и... откровени глупости. Такива са възможните рискове, когато всеки има права да пише. Но това е и голямото предимство.

Както казва основателят на "свободната енциклопедия" Джими Уелс "Джимбо" в своето специално юбилейно изказване, "когато видите грешка в някой текст, просто натиснете Edit и я поправете." Цялото обръщение на Уелс можете да видите в специалното видео тук.

Водещи

Най-четени