Десет продукта на Стив Джобс, които промениха Apple (и света) 06.10 | 11:19

От Apple I през 1976 г. до iPad през 2010 г. – успехите в кариерата на основателя на Apple са зашеметяващи

От iNews.bg

Стив Джобс никога не е имал инженерно образование, но това не му пречи да бъде изобретател или съизобретател на повече от 300 патента, регистрирани в САЩ. Ето част от култовите продукти, зад които стои създателят на Apple и които насочваха развитието на дигиталната индустрия през последните три десетилетия.*

1. Apple I (1976 г.)Първият продукт на Apple e компютър за любители и инженери, произведен в ограничен тираж. Дизайнът на машината е разработен основно от съоснователя на Apple Стив Возняк, докато работата на Джобс е да осигури финансирането на проекта и да развие маркетинговата кампания.

2. Apple II (1977 г.)Това е един от първите успешни персонални компютри. За разлика от първия компютър, Apple II е предвиден за масовия потребител. Проектът в голямата си част отново е заслуга на Возняк. Впоследствие машината бива усъвършентвана на няколко пъти, като продуктовата линия съществува чак до 1993 г.

3. Lisa (1983 г.)Посещението на Джобс в изследователския център на Xerox в Пауло Алто го вдъхновило да започне работа по първия комерсиален компютър, притежаващ графичен потребителски интерфейс – с икони, прозорци и курсор по екрана, който се контролира от мишка. Така е поставено началото на компютърния интерфейс, какъвто го познаваме днес. За съжаление, по онова време Lisa бил прекалено скъп, за да се превърне в пазарен хит.

4. Macintosh (1984 г.)Подобно на Lisa, Macintosh притежава графичен потребителски интерфейс. За разлика от предишния модел, той бил по-евтин и по-бърз, пък и получил подкрепата на широка рекламна кампания. Хората скоро осъзнали колко удобен е графичният интерфейс за проектирането на нови дизайни. Така в комплект с лазерен принтер Macintosh успял да се превърне в пазарен бестселър.

5. NeXT (1989 г.)След като бил принуден да напусне Apple, Стив Джобс основава компания, в която създава мощен компютър тип работна станция NeXT. Моделът никога не е продаван в големи бройки, но неговото влияние върху индустрията е значително. Върху тази машина е създаден първият уеб-браузър в света, а използваният в нея софтуер, продължава и до днес на стои в основата на съвременните iMac-ове и iPhone.

6. iMac (1998 г.)Когато се завръща в Apple през 1996 г., Джобс заварва компанията в криза със свиващ се пазарен дял при персоналните компютри. Радикалният iMac е първата стъпка към обръщането на този процес. С поразителния си дизайн, напомнящ балон от синя пластмаса, който побира в едно монитора и компютъра, iMac бързо привлича вниманието на публиката. Достъпен и лесен за ползване, моделът не може да се появи в по-точен момент - хората започват да осъзнават силата на интернет и обмислят да си купят първия домашен компютър.

7. iPod (2001 г.)Това не първият преносим дигитален музикален плейър с харддиск, но е първият успешен на пазара. Експанзията на Apple в полето на портативната електроника има огромни последици за развитието на дигиталната индустрия. Успехът на iPod подготвя почвата за появата на електронния музикален магазин iTunes и появата на iPhone.

8. iTunes store (2003 г.)Преди появата на iTunes купуването на дигитална музика беше повод за кавги, превръщайки пиратството в по-популярната възможност. Виртуалният магазин опрости процеса на събиране на едно място на музика от всички големи щатски лейбъли, което през 2008 г. го превръща в най-големия търговец на музика в страната.

9. iPhone (2007 г.)В сферата на мобилните телефони iPhone направи това, което Macintosh постигна при персоналните компютри 19 години по-рано. С иновационния си дизайн и функционалност култовият телефон на Apple успя да впрегне мощта на смартфоните по най-удобния и елегантен начин. Той доведе до появата на стотици хиляди мобилни приложения, които забавляват, информират и улесняват ежедневието на потребителя. Към момента Apple е най-печелившият производител на смартфони в света, а влиянието на iPhone е очевидно навсякъде в сектора.

10. iPad (2010 г.)Тук ситуацията е подобна на тази девет години по-рано с при появата на iPod. Десетки компании (в това число и Apple) са разработвали и пускали таблетни компютри и преди iPad, но нито един от тях не успява да постигне неговия пазарен успех. Магическата комбинация между дизайн и функционалност, която екипът на Джоб създава все още не може да бъде достигната от конкурентите.

*Класацията е на АР.

Водещи

Най-четени