Децата не пазят личните си данни в социалните мрежи 18.04 | 14:35

Профилите на младежите са публични, а много от тях са вписали адреса и/или телефона си в социалните сайтове

От Деляна Петкова

77% от децата на възраст между 13 и 16 години и 38% от 9‑12‑годишните деца в ЕС имат профил в сайт за социални контакти, сочат резултатите от общоевропейско проучване, проведено по поръчка на Европейската комисия.

Четвърт от децата, които използват сайтове за социални контакти като Facebook, Hyves, Tuenti, Nasza-Klasa SchuelerVZ, Hi5, Iwiw или Myvip, казват, че техният профил е "публичен" (т.е. може да бъде видян от всеки), а много от тях даже са вписали своя адрес и/или телефонен номер.

Децата са активни потребители в сайтовете за социални контакти

Проучването, изготвено от мрежата EUKidsOnline, е проведено сред 25 000 младежи в 25 европейски страни. Данните показват още делът на децата в социалните мрежи варира в различните държави — от 70% в Холандия до 25% във Франция.

15% отдецата във възрастовата група 9-12 години имат над 100 контакта в своите профили, като този показател е най-висок в Унгария — 47%.

Много деца имат профили, които могат да бъдат видени от всеки

Една четвърт от децата, регистрирани в сайтове за социални контакти, посочват, че техният профил е публично достъпен. Една пета от децата, които имат профили с публичен достъп, заявяват, че са посочили своя адрес и/или телефонен номер.

56% от 11-12-годишните твърдят, че са наясно как да променят настройките за поверителност на профила си в социалната мрежа. Юношите са по-наясно с начините за промяна на тези настройки — 78% от 15‑16‑годишните смятат себе си за информирани по въпроса.

Какви мерки предприема Комисията?

Комисията следи прилагането на Принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти в ЕС и споразумението за саморегулиране, подписано от компаниите за социални мрежи, с което те се ангажират да приложат редица мерки спрямо предлаганите от тях услуги, за да се осигури безопасността на малолетните и непълнолетните.

Скоро Комисията ще публикува първата част от резултатите от оценката на прилагането на Принципите за по-безопасни социални мрежи в ЕС по отношение на следните страни по споразумението: Arto, Bebo, Facebook, Giovani, Hyves, IRC Galleria, MySpace, Nasza-Klasa, Netlog, One.lt, Rate, SchuelerVZ, Tuenti и Zap.

Спазват ли се принципите за безопасни социални мрежи?

Публикуваният  доклад също показва още нещо - някои от популярните сред подрастващите в Европа сайтове за социални контакти не са подписали Принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти. Споразумението за тези принципи беше сключено с посредничеството на ЕК през 2009 г., когато големи компании в областта на социалните мрежи поеха ангажимент да прилагат мерки за обезпечаване на сигурността в интернет на техните потребители под 18-годишна възраст.

Водещи

Най-четени