Джорд Буш се вдъхновява от Google 10.04 | 16:01

Експрезидентът е ползвал Google Images при рисуването на портрети на световните лидери

От Георги Георгиев

Художествените критици са забелязали, че портретите на световни лидери са нарисувани от бившия президент на САЩ Джордж Буш младши с използването на Google Images, пише британският Guardian.

По всичко изглежда, че докато е рисувал потретите, Буш е използвал фотографии, открити с помощта на търсачката. Критикът Грег Алън е написал за това в блога си, отбелязвайки, че много от картините са нарисувани по изображения на лидерите в статиите на Wikipedia Картините, на които са изобразени Владимир Путин, Ангела Меркел, Тони Блеър, явно са създадени с помощта на Google Images.

"Очевидно е, че той не се е обърнал към огромния архив с фотографии, създадени от професионалисти, които всеки ден са го следвали в продължение на осем години" , обяснява критикът, цитиран от БТА.

На 5 април, в президентския център "Джордж Буш-младши" беше открита изложбата на 43-ия американски президент. Експозицията е под надслов "Изкуството на лидерството: личната дипломация на президента".

Бившият държавник започнал да се увлича по живописта след напускането на президентството през 2009 година. Той рисува предимно животни, натюрморти, а също така и автопортрети.

В "Изкуството на лидерството: личната дипломация на президента" са представени потрети на 24-има световни лидери, с които Джордж У. Буш се е срещал по време на осемгодишния си мандат.

Буш младши далеч не е първият лидер, който се увлича по живописта. Сред известните политици-художници са бившият американски президент Джими Картър. Една от неговите картини е била продадена на благотворителен търг през 2012 година за 250 000 долара.

Сред световните лидери значителни успехи в изкуството е постигнал и британският министър-председател Уинстън Чърчил. Той е нарисувал около 500 картини, основно пейзажи.

През 1925 година на изложба на художници - любители в Лондон неговата творба е заела първото място. Две картини са взети от Кралската академия по изкуствата, а самият Чърчил през 1948 г. е станал неин почетен член.

Водещи

Най-четени