Дистанционно работи чрез прегъване и извиване 26.09 | 12:18

В основата на разработката стои нов пиезоелектричен прозрачен филм

От Георги Георгиев

Японският електронен производител Murata Manufacturing е създал органичен нов пиезоелектричен филм с висока прозрачност, който ще намери приложение в два от новите продукти на компанията– дистанционно, което работи посредством прегъване и извиване и реагиращ на натиск таблет, който се свързва с компютър.

От компанията заявяват, че новият филм е с висока пиезоелектрична производителност, висока прозрачност (степента на проникване на видимата светлина е поне 98%). Най-важното му качество е, че при филмa липсва т.нар. пироелектрически ефект - свойството на определени вещества да генерират временен електрически потенциал, когато са нагрявани или охлаждани .

Обикновените пиезоелектрични филми обикновено се подчиняват на пироелектрическият ефект. Това е недостатък, тъй като те не могат да уловят вибрациите от прегъване и извиване отделно от температурните промени. За разлика от тях новият филм е без този ефект. Той е разработен съвместно с университета Канзай и Mitsui Chemicals.

Тези движения на огъване и прегъване са основно свойство на новото дистанционно, наречено Leaf Grip. То може да изпълнява командите на потребителите благодарение на движения на огъване.

В дистанционното са вградени два пиезоелектрически филма – единият установява прегъванията, а другият усукванията. В него е вграден и фотоволтаичен панел, който преобразува светлината в електричество и премахва нуждата от батерии.

Второто устройство на Murata e таблет, който е чувствителен на натиск и може да се свърже с компютър. Той може да засече вертикалните и хоризонтални движения на пръстите и да регистрира силата на натиск. Така например части от дадена снимка на екрана могат бързо да се увеличат при прилагане на по-силен натиск и по-бавно при по-слабо докосване.

Очакванията sa иновационното дистанционно да се появи на пазара през пролетта на 2012 г., а таблетът да излезе през следващата есен.

Водещи

Най-четени