Доставките на PC-та се повишават през 2012 г. 21.03 | 19:28

Но, макар и обнадеждаващи, прогнозите ще са повече от скромни

От Георги Георгиев

Световните доставки на персонални компютри ще се повишат през втората половина на тази година благодарение на дебюта на дългоочакваната нова версия на Windows и на по-големия достъп на потребителите до ноутбуци и други тънки, подобни на таблети компютри, предаде AP. Прогнозата е направена от изследователската група IDC.

Експертите очакват за цялата година ръстът на доставките на PC-та да се увеличи средно с 5%. За сравнение в периода на разцвет на продажбите на персонални компютри годишните ръстове са измервани в двуцифрени числа.

За изминалата 2011 г. средният ръст бил по-малко от 2%. Той дошъл основно от новите пазари в Азия. На развитите пазари в САЩ и Западна Европа се наблюдавал спад в търсенето от близо 9%. За лошите резултати специалистите обвиняват слабата икономика в комбинацията потребителския интерес към модните напоследък таблети.

От IDC очакват 2013 г. да бъде предизвикателство за Microsoft и за традиционните производители на персонални компютри като Dell, Hewlett-Packard, Sony и Lenovo.

"Windows 8 и ултрабуците определено са стъпка в правилната посока към възвръщането на позициите на персоналните компютри", коментира Джей Чоу, главен анализатор в IDC. "Но обещанието на компаниите да вкарат таблетното изживяване в персоналните компютри ще доведе до период на проби и грешки. Поради тази причина е много вероятно пазарът да отбележи слаб ръст в краткосрочен план."

Подобно незадоволителни резултати за бъдещето на персоналните компютри бяха прогнозирани и Gartner – друга водеща изследователска група в областта на високите технологии.

Водещи

Най-четени