Дълбоководен апарат ще проучва ледника Рос 17.12 | 14:34

Сондата ще изследва дъното на антарктическото море, чиято площ е с размерите на Франция

От Георги Георгиев

Американски учени за пръв път в историята ще пуснат в Антарктида под шелфовия ледник Рос автоматичен дълбоководен апарат, съобщи ИТАР-ТАСС.

Целта е в продължение на година да бъде изследвано пространството между най-ниската точка на ледената покривка и дъното на морето Рос, да се види дали съществува заплаха за разрушаване на "ледения триъгълник". Площта му достига 510 680 кв. км. и е равна на територията на Франция.

"Дълбоководният апарат е конструиран така, че да проникне там, където човекът никога не е бил и може би никога няма да бъде" - подчерта геологът Рос Пауъл по време на заседание на Американския геофизически съюз в Сан Франциско.

Планът на експедицията предвижда да бъде използвана гореща вода под високо налягане, за да се пробие в ледника вертикален тунел дълбочина 800 метра и широчина 76 см. Апарат с формата на пура с дължина 8,5 м., ще бъде спускан надолу по улея в пространството под долната граница на ледника.

"Пурата" е снабдена с камери и прибори за физически, химически и биологични изследвания. Показанията на приборите ще бъдат предавани на повърхността на ледника по кабел с дължина 3 км.

Апаратът ще бъде спускан под леда по един път на всеки 10 дни. "Пурата" на практика може да остане там неограничено дълго време, тъй като ще получава енергия по кабел от акумулатор с наземно базиране. При авария, апаратът може да заеме вертикално положение, за да бъде изтеглен на повърхността.

Очаква се, след като премине през серия от изпитания, "пурата" да започне изследванията си през 2013-2014 г.

Водещи

Най-четени