Държавата дава 62 млн. лв. за софтуер 12.03 | 17:40

Държавната поръчка за покупка на 96 000 лиценза за софтуерно осигуряване

От Кремена Бедерева

Държавата ще даде 62 милиона лева за софтуер на Microsoft, вместо 90 милиона лева, според прогнозната цена. Това заяви на брифинг в Министерския съвет главният секретар на МС Росен Желязков, предаде Агенция "Фокус”.

В конкурса за доставка на софтуер на Microsoft за нуждите на държавата е постигната редукция на цените спрямо бюджетната прогноза, която е била за близо 90 милиона лева.

Държавната поръчка за покупка на 96 000 лицензи за софтуерно осигуряване e на обща стойност 62 млн. лв. за тригодишен период. Процедурата за обществената поръчка започна 22 февруари.

Ако поръчките бяха разделени между различните администрации, цените за софтуерна поддръжка щяха да са между 50 и 100 процента по-високи, каза Росен Желязков.

"През всички тези години в рамките на бюджетите са използвани много средства за легализиране на софтуера на държавната администрация. Софтуерната осигуровка е начин да защитим тази инвестиция. Инвестицията е напълно задължителна. При ценовите нива, които сме постигнали, тя е задължаваща, необходима и обезпечена със становищата на всички административни структури в България”, заяви Росен Желязков.

25 държави от ЕС имат договор за софтуерно обезпечаване. Такава процедура има и Европейската комисия, каза Росен Желязков. Заявките на държавните администрации са надхвърлили многократно очакванията на Министерски съвет, тъй като са били на стойност над 150 млн. лева, допълни заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов.

Условията на обществената поръчка са изключително прозрачни, подчерта той. Условията са публикувани в Европейския официален вестник и в рамките на ЕС има стотици фирми, които могат да спечелят поръчката.

В комисията, която ще обсъжда поръчката, ще бъдат поканени всички, които могат да участват, включително и неправителствени организации, каза Росен Желязков.

Водещи

Най-четени