ЕК иска обща достъпност до сайтовете на държавните институции 03.12 | 14:44

За целта комисията предлага набор от нови правила, които да помогнат на хората в неравностойно положение

От Георги Георгиев

Над 100 милиона граждани на ЕС ще могат по-лесно да ползват обществени услуги чрез интернет, за да търсят работа, регистрират автомобил, подадат данъчна декларация или заявление за издаване на паспорт или на свидетелство за управление на МПС благодарение на нови правила, предложени от Европейската комисия на Международния ден на хората с увреждания.

С предложението на Комисията за директива относно достъпността на уебсайтовете на органите от обществения сектор в ЕС биха се въвели от края на 2015 г. задължителни стандартизирани изисквания за достъпността на страниците, чрез които се предоставят 12 вида обществени услуги.

Задължението за осигуряване на достъпност би се отнасяло за основните услуги, предоставяни от държавните органи, като услуги във връзка със социалната сигурност и здравеопазването, търсене на работа, кандидатстване в университет и издаване на лични документи и актове за гражданско състояние.

Предложените нови правила също така биха изяснили какво означава достъпност на уебсайтовете (технически спецификации, методика за оценяване, докладване, изпитване "отдолу нагоре"). Предвижда се държавните органи да бъдат насърчавани да прилагат тези правила за всички услуги, а не само за посочените в задължителния списък.

С предложението се цели и стимулиране на развитието в ЕС на пазара за разработване на уебсайтове и на технологии в помощ на хора с увреждания: пазар, от чийто потенциал понастоящем се оползотворяват едва 10 %.

Прилагането на единен набор от правила за достъпност би означавало, че предприемачите ще могат да предлагат своите продукти и услуги в целия ЕС, без да се налагат допълнителни разходи за адаптиране и да възникват усложнения.

Ако директивата бъде приета, държавите членки ще трябва да въведат съответните национални норми и разпоредби, които да влязат в сила не по-късно от 30 юни 2014 г. 21 държави членки вече са приели национално законодателство или мерки относно достъпността на уебсайтовете, но напредъкът е бавен.

Само една трета от общо 761 хиляди уебсайтове на обществения сектор в Европа са напълно достъпни въпреки наличието на технически решения за общодостъпност, някои от които са били разработени в резултат на финансирането от ЕС на съответни научни изследвания през последните 15 години.

Водещи

Най-четени