ЕК ни мъмри заради непълноти при смяната на телефонен оператор 24.11 | 17:02

Не сме въвели изцяло в законодателството две директиви за далекосъобщенията

От Ивайло Ачев

Европейската комисия изпрати официално мотивирано становище до България и още 15 страни-членки, които все още не са транспонирали в националното си законодателство всички нови европейски правила в областта на далекосъобщенията, съобщават от Брюксел.

Предупреждението идва шест месеца след като изтече крайният срок (25 май тази година) за транспониране на две директиви в националните законодателства на страните-членки на ЕС. Нормите са Директивата за по-добро регулиране на далекосъобщенията и Директивата за правата на гражданите в телекомуникационния сектор.

Непълното въвеждане на директивите в националното законодателство ограничава правата на потребителите, тъй като тези директиви предоставят нови потребителски права – например правото да бъде сменен телефонен оператор в рамките на един ден, като бъде запазен досегашния номер, възможността да бъде получавана подробна информация за начина, по който доставчиците на интернет услуги използват трафика на данни и по-добрата защита на личната неприкосновеност и личните данни онлайн.

Сегашното мотивирано становище означава, че при следващата намеса на ЕК закъснелите с реакцията си страни-членки ще бъдат призовани пред Европейския съд, като рискуват финансови глоби.

Освен България, в черния списък са още Белгия, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Кипър, Унгария, Холандия, Австрия, Полша, Португалия, Румъния и Словения.

Водещи

Най-четени