ЕК предлага по-бързо разработване на стандарти 01.06 | 13:50

От Деляна Петкова

Потребителите не трябва да са задължени да сменят няколко зарядни за своите електронни устройства. Няма да се постигне и широко разпространение на електрическите автомобили без общи стандарти за тяхното зареждане.

Това мнение изказа днес Европейската комисия (ЕК), предлагайки пакет от законодателни и незаконодателни мерки за по-бързо разработване на стандарти. Според мнението на експертите новите стандарти ще донесат ползи не само за потребителите, но и ще помогнат за развитието на икономиката в общността.

Новият стандарт за универсално зарядно устройство за всички модели мобилни телефони е чудесен пример за огромната важност на европейските стандарти за всекидневния ни живот.

Стандартите са съвкупност от доброволно прилагани технически и качествени критерии за продукти, услуги и производствени процеси. Никой не е задължен да ги използва или прилага, но те подпомагат сътрудничеството между предприятията и спестяват пари на потребителите.

В миналото отнемаше няколко години да се разработи европейски стандарт, така че някои от стандартите изоставаха твърде много спрямо бързо променящите се технологии. Вследствие на това някои сектори не искаха да започват процеса на стандартизация или не са в състояние да се възползват от положителните последици от стандартите.  

Най-важните мерки, които Комисията предложи днес (1 юни), са следните:

- Европа да насърчава разработването на повече международни стандарти в икономическите сектори, в които тя е световен лидер;

- разработване на европейски стандарти и за услугите - високотехнологичните продукти често се продават заедно с услуги по поддръжката. Въпреки че има много европейски стандарти за продукти, тези за услугите почти липсват;

- европейските стандарти ще се изготвят с помощта на организациите, представляващи лицата, които са най-засегнати или най-заинтересовани – потребителите, малките предприятия, екологичните и обществените организации.

Предложение има и за лесен и бърз начин за признаване на все по-значимите стандарти в информационните и комуникационните технологии (ИКТ), разработвани от световни организации за стандартизация в тази област.

Това ще стимулира иновациите, ще намали административните разходи и ще изгради едно общество, което наистина да се основава на цифровите технологии, насърчавайки оперативната съвместимост между устройства, приложения, хранилища на данни, услуги и мрежи. 

Някои от предложените днес действия ще бъдат непосредствено приложени, докато за други е необходимо одобрението на Европейския парламент и Съвета.

Водещи

Най-четени