ЕК търси идеи за намаляване на разходите за нови интернет мрежи 01.05 | 16:41

Публичното допитване продължава до 20 юли

От Деляна Петкова

Европейската комисия събира мнения как да бъдат намалени разходите за изграждането на нови мрежи за високоскоростен интернет в ЕС. По специално ще бъдат потърсени интересни идеи за намаляването на инженерните разходи - разкопаване на пътища, например. 

Полагането на влакнесто-оптичните кабели може да коства над 80% от разходите за изграждането на мрежите, допълват от ЕК.

По тази причина се търсят мненията от всички заинтересовани страни в общността - публични и частни, телекомуникационни оператори, инвеститори и обикновени потребители. До 20 юли всеки може да изпрати своето мнение до европейските институции. 

Високоскоростният интернет играе основна роля във всички сектори на икономиката.Според плановете за развитие той ще бъде гръбнакът на единния цифров пазар. Всяко нарастване на разпространението на широколентовия интернет с 10% води до икономически растеж от порядъка на 1 до 1,5%. 

Една от причините за сериозните инженерни разходи е липсата на координация на инженерно-строителните проекти, недостатъчната степен на повторно използване на налична инфраструктура и липсата на сътрудничество между различните участници.

Например предприятията, осигуряващи канализационната, енергийната и железопътната инфраструктура, често имат свои собствени мрежи и разкопават пътища без да координират дейността си с телекомуникационните предприятия.

Бързото разгръщане на широколентовите инфраструктури е допълнително затруднено от продължителни, непрозрачни и утежнени процедури за уреждане на права на преминаване и получаване на всички необходими разрешителни на национално или местно ниво.

Водещи

Най-четени