ЕП: Блокирането на сайтове с детска порнография не е ефективно 16.11 | 09:47

Между 10 и 20 на сто от европейските деца са били жертва на сексуално насилие, показва изследване, цитирано в Европейския парламент

От Деляна Петкова

Сайтовете с детска порнография бяха сред основните теми за дискусия по време на заседанието на комисията по граждански права в Европейския парламент (ЕП). Депутатите обсъждат директива срещу сексуалното насилие над деца и детската порнография.

Изследване показа, че между 10 и 20% от децата в Европа са били обект на сексуално насилие по време на своето израстване.

По време на заседанието обаче се появиха съмнения за ефекта от блокирането на достъпа до подобни сайтове. Освен това е трудно да се изработи обща политика на ЕС в областта, тъй като във всяка държава от общността има различни традиции и различна чувствителност към проблема.

„Ако трябва да бъде блокиран или изтрит един сайт, то по-добре е решението за това да се взема на национално ниво, а не на ниво ЕС“, заяви Александър Алваро, член на комисията по граждански свободи. Той изрази и своите съмнения, че ЕС може да накара САЩ или Русия да изтрият уебсайт, който съдържа притеснителни материали. Нещо повече – самите организации за борба с детската порнография изтъкват, че подобни действия имат само „козметичен характер“, коментират европейските депутати.

По време на заседанието на комисията стана ясно още, че в момента се изготвя доклад, в който се прави анализ на законодателството в отделните държави членки по проблема със сексуалното насилие над деца. Документът вероятно ще бъде публикуван през януари 2011 година.

Водещи

Най-четени