ЕС ще бори киберпрестъпността с ново звено 10.01 | 10:47

Съюзът създаде нов център за борба с киберпрестъпленията

От Георги Георгиев

Европейският съюз вече разполага с нов център за борба с онлайн престъпността на своя територията. Новото звено, наречено Европейски център по киберпрестъпността (European Cybercrime Centre – EC3), е разположено в Хага. То ще бъде открито официално в петък (11 януари), информира AFP.

"Криминалните банди днес използват все по-масово новите технологии, за да крадат потребителски данни, да изпразват банкови сметки или да печелят от разпространението на детска порнография. Единственият начин за ефективна борба с проблема, е свързан със създаването на централизирана система на територията на ЕС", коментира по случая европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малстрьом.

По думите на Малстрьом EC3 "ще подобри значително капацитета на ЕС да се бори с киберпрестъпността и да гарантира един свободен, отворен и сигурен интернет". В работата си новата организация ще си сътрудничи тясно и с Европол, под чиято шапка е.

От Европейската комисия отчитат, че средно един милион европейци стават ежедневно жертва на киберпрестъпления, което води до годишни загуби в размер на 290 млрд. евро. Сериозността на проблема се отчита и в последния доклад на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност. В него се казва, че киберпрестъпниците са една крачка напред в новите технологии. Оттам призовават и към по-активни действия от страна на специалистите по компютърна сигурност.

Водещи

Най-четени