Европа клекна отново на САЩ! Американците ще ни четат комуникацията 08.07 | 15:07

Брюксел бърза да подпише споразумението Конфиденциален щит на ЕС и САЩ

От iNews.bg

Правителствата на страните-членки на ЕС са одобрили споразумението със САЩ за размяна на данни, наречено "Конфиденциален щит на ЕС и САЩ".

Договореността може да влезе в сила още следващата седмица, твърди агенция Ройтерс, на която се позовава ТАСС. По данни на агенцията идната седмица Еврокомисията официално ще утвърди съответния документ.

Това се потвърждава и от данни на вестник "Ню-Йорк таймс", който по-рано информира, че утвърждаването на документа от двете страни ще стане не по-рано от 11 юли, когато американският министър на търговията Пени Прицкър ще посети Брюксел.

Влизането в сила на споразумението ще сложи край на няколко месечната дискусия на американските и европейските специалисти относно размяната през океана на цифрова информация за най-големите компании, включително лични съобщения, статистика, запитвания, коментари на ползватели в социалните мрежи и търсачките.

През октомври миналата година Европейският съд в Люксембург постанови, че предишното споразумение от 2000 година не осигурява в достатъчна степен защитата на правата на личния живот на европейците, припомня БГНЕС. Съдебният процес бе задействат от австрийския борец за защита на личните данни Макс Шремс, оплакал се от липсата на гаранции за неприкосновеност на информацията, изпращана във Facebook на американски сървъри.

Водещи

Най-четени