Европа наказва хай-тек компании за картелни споразумения 12.11 | 09:58

Шест световни компании могат да отнесат тлъсти глоби заради тайно споразумение

От Георги Георгиев

Шест водещи производителя на електроника, сред които холандската Philips и корейската LG могат да отнесат от сериозни глоби от страна Европейската комисия в края на месеца. Причината е картелно споразумение, което компаниите са сключили, за да поддържат високи цени на електронно-лъчевите тръби за компютърните монитори и телевизори, съобщава Reuters, позовавайки се на информирани източници.

Освен Philip и LG, участници в тайното картелно споразумение са били корейската Samsung, френската група Томпсън (Tehcnicolor oт 2010 г.), както и японските Matsushita (позната като Panasonic) и Toshiba.

Очаква се европейският регулатор, който започна разследване на компаниите в края на 2007 г., да обяви размера на глобите на 28 ноември. Самите санкции ще бъдат сериозни поради факта, че картелът е действал в продължение на над десетилетие от края на 90-те.

За нарушаване на правилата на съюза властите в ЕС имат право да наложат глоби в размер на до 10% от годишния оборот на компаниите. Така, ако се вземат предвид приходите за 2011 г. холандската Philips може да бъде глобена с до 2,9 млрд. долара, а LG да отнесе глоба от цели 5 млрд. долара. Въпреки това се очаква санкциите да не достигнат тези нива.

Според източниците на Reuters антитръстовите регулатори в ЕК са получили информацията за картела от тайванската Chunghwa Picture Tubes. Поради тази причина последната, която също е била участник в картела, няма да бъде глобена. Сред наказаните ще бъде и LG Philips Display – джойнтвенчър между Philips и LG.

Електронно-лъчевите тръби, които в близкото минало бяха използвани в компютърните монитори, днес масово са заменени от по-новите дисплейни технологии като течнокристални дисплеи (LCD), плазмени екрани и органични светодиоди (OLED).

Глобата срещу шестте хай-тек компании няма да е първата в историята на ЕС. Преди две години европейските регулатори наказаха с общо 648 млн. евро шест производителя на LCD дисплеи. Миналата година ЕК глоби с общо 128 млн. евро четири производители на електронно-лъчеви тръби за фиксиране на цени.

Водещи

Най-четени