Експерт откри шпионски софтуер в смартфоните 02.12 | 09:12

Създадената от Carrier IQ програма следи всяка стъпка на притежателите на апарати под Android в САЩ

От Георги Георгиев

Специалистът по сигурност на смартфоните Тревор Екхарт разкри наличието на тайна шпионска програма, която проследява активността на телефоните, работещи под Android, BlackBerry и моделите на Nokia в САЩ.

В понеделник (28 ноември) Екхарт пусна в мрежата видеоклип, в който демонстрира разработките на калифорнийската компания Carrier IQ. Скрит надълбоко в кода на Android, този софтуер е способен да записва кои бутони натиска потребителят на смартфона и така да разбере какво търси в интернет, какви съобщения изпраща и дори къде се намира физически в даден момент.

В отговор на обвиненията, от Carrier IQ се защитиха с аргумента, че разработеният от тях софтуер е нужен за подобряване на услугите, предлагани от мобилните оператори.

"Нашият софтуер има за цел да помогне на доставчиците на мобилни услуги да диагностицират критични за работата на смартфоните проблеми, които могат да доведат до прекъсване на обажданията и изтощение на батерията", се казва в прессъобщение на Carrier IQ, цитирано от AFP.

Компанията отрече твърденията на Екхарт, че софтуерът ѝ регистрира натискането на клавишите или че следи потребителите на смартфони – действия, които експертът по компютърна сигурност ясно демонстрира в записаното видео. В направената демонстрация се обяснява, че шпионският софтуер е труден за откриване и не може да бъде изключен от потребителя.

Щом разбират за надигащият се скандал, представители на Carrier IQ се опитват да "запушат устата" на Екхарт с писмо, в което го заплашват със съд. Опитът им обаче се проваля, след като на страната на Екхарт застават адвокатите на международната фондация Electronic Frontier (EFF).

Водещи

Най-четени