Експерти: HTML5 е надценена 26.07 | 11:36

Барзираните на уеб-езика приложения не застрашават доминацията на местните приложения в iOS и Androie

От Георги Георгиев

Наблюдатели на ИТ индустрията често дебатират по въпроса дали приложенията, базирани на последната пета версия на уеб езика за програмиране HTML представлява заплаха на гигантските бизнес "екосистеми", които се развиват около местните мобилни приложения (native apps). Според скорошен доклад на анализаторите Strategy Analytics отговорът на този въпрос е твърдо "не", пише BGR News.

Технологичните гиганти Apple и Google днес са изградили огромни икономики, които се въртят около мобилните приложения. Това е една от причините наблюдателите от край време да се интересуват от начините, по които съвременните уеб стандарти като HTML5 могат да повлияят на разработените специално за iOS и Android приложения.

Проучването на Strategy Analytics предполага, че вместо да конкурира местните приложения, идването на нови уеб стандарти ще доведе до създаването на трета категория от хибридни приложения.

"HTML5 не е бъдещето на мобилните приложения. Докато разработчиците мечтаят да "напишат продукт, който тръгва навсякъде", фрагментираната поддръжка и ограниченият брой програмно-приложни интерфейси (API) в HTML5 прави това невъзможно", коментира анализаторът Джош Мартин.

"Всъщност ние предвиждаме, че бъдещето ще бъде на хибридните приложения. Съществуващите бизнес модели са защитени, различията между и в самите екосистеми остава непокътнато. Резултатът е продължителна доминация на iOS, Android и набиращият напоследък популярност Windows Phone.", допълва Мартин.

От Strategy Analytics отбелязват, че услуги като PhoneGap, Sencha, Brightcove и Marmalade вече позволяват на разработчиците да комбинират създаването на местните приложения с отворени уеб стандарти като HTML5.

Водещи

Най-четени