Експерти: Унищожителни хакерски атаки ще бележат 2018 г. 29.11 | 13:33

Политици и бизнесмени ще си поръчват „хакери под наем“ за собствени или бизнес интереси

От iNews.bg

След година, белязана от опустошителни кибератаки, се очаква онлайн нападателите да станат още по-ожесточени през 2018 г., смятат изследователи на информационния бранш. Фирмата за сигурност McAfee съобщи, че събитията от 2017 г. са само подготовка за това, което ще дойде в бъдеще, тъй като хакерите разработват нови стратегии и "бизнес модели", предаде БГНЕС. Според експертите, тъй като рентабилността на предишни атаки избледнява в лицето на новите защити, хакерите ще се обърнат към нови видове атаки, които биха могли да доведат до увреждане или разрушаване на компютрите и мрежите. Атакуващите също ще търсят начин да засегнат богатите хора и да се стремят към свързани устройства, които предлагат по-малко сигурност от компютрите и смартфоните. "Еволюцията на кибератаките през 2017 г. би трябвало да ни напомня колко агресивно може да се преоткрива заплахата, тъй като нападателите се приспособяват към успешните усилия на защитниците", каза Стив Гробман, главен технологичен директор на McAfee.

Компанията също предсказа по-широкото използване на този вид нападения "като услуга", което позволява на "хакери под наем” да получат повече влияние. Рай Самани, главен учен в McAfee, заяви, че събитията от тази година показват колко лесно е да се комерсиализират хакерските услуги. "Такива атаки могат да бъдат продадени на партии, които искат да парализират национални, политически и бизнес съперници", каза той.

В доклада се посочва още, че поверителността вероятно ще бъде допълнително ерозирана, тъй като данните за потребителите, включително за децата, се събират и продават от производителите на устройства. "Свързаните производители на домашни устройства и доставчиците на услуги ще се стремят да се справят с малките печалби, като събират повече от нашите лични данни - със или без съгласието ни, за да превърнат дома в корпоративен фронт", се посочва в анализа. Изследването твърди, че родителите "ще осъзнаят значителни корпоративни злоупотреби с цифрово съдържание, генерирано чрез деца".

McAfee посочва, че очаква някакво въздействие върху прилагането на Регламента на Европейския съюз за защита на общите данни от май 2018 г. "Това прави 2018 критична година, за да се установи как отговорните фирми могат да предотвратят тези проблеми, докато зачитат неприкосновеността на личния живот на потребителите и отговорно използват данните и съдържанието”.

Водещи

Най-четени