Експлоатират деца във фабрика, работеща за Samsung 08.08 | 10:45

Откриха ужасни условия на труд в китайска фабрика, произвеждаща продукти на Samsung

От Георги Георгиев

По-рано тази година в публичното пространство се появиха твърдения за нечовешки условия на труд, в които са поставени работниците във фабрики на китайската Foxconn – производител на продуктите на Apple. Скандалът доведе до голямо международно разследване и опетни имиджа на китайската компания.

Според нов доклад китайската държавна агенция за мониторинг на трудовия пазар показва, че Foxconn далеч не е единствена при прилагането на подобни практики. Всъщност положението в друг китайски производител – HEG Electronics, произвеждaща продукти за корейската Samsung, може да е дори по-лошо.

Според доклада, разгласен от Laptop Mag, разследващите лица открили, че във своя фабрика HEG са наели на работа деца под 16 години под формата на "ученици-работници". Те съставлявали 80% от работната сила в предприятието и били наемани временно от гимназиите в района на фабриката в моменти на пускането на нови продукти, когато натовареността на мощностите била максимална.

Заплащането на децата било на 70% от това на възрастните им колеги, които работели при същите потенциално опасни условия. По-ниските надници обаче съвсем не били най-големия проблем. Често се случвало децата били удряни, подлагани на физически наказания и уволнявани, ако не работели достатъчно бързо и качествено на поточната линия. Техните работодатели прилагали и психологически наказания като писмена самокритика.

Авторите на доклада описали и потресаващи случаи като този с 14-годишно момиче, което паднало по стълбите на път към поточната линия и се наранило. Работодателите му отказали медицинска помощ и го уволнили поради нетрудоспособност.

По случая от Samsung заявиха, че при предишните си визити във фабриката не са открили никакви нарушения, но възможно най-скоро ще проведат собствено разследване на условията на труд в HEG Electronics.

Водещи

Най-четени