Електромобил ли? Забравете! 29.12 | 10:01

В близките 27 години в САЩ няма да има автомобили на "чисто електричество"

От Антония Михайлова

Електромобилът няма бъдеще. До този извод е стигнало Министерството на енергетиката на САЩ. Докладът на ведомството бил посветен на използването на гориво от автомобилите към 2040 година. Изводите на специалистите не са утешителни – предпоставки за масова поява на електромобили по пътищата не се предвиждат в близките 27 години. Аналитиците смятат, че през 2040 година само 1% от автомобилите ще работят на "чисто електричество".

Прогнозите обаче вещаят голямо бъдеще за хибридните автомобили. Около 42% от автопарка в САЩ през 2040 година ще имат съчетание на двигател с вътрешно горене и електромотор в различни вариации. Специалистите от ведомството обаче причисляват към хибридите дори колите, снабдени например с баналната система Start-Stop.

Но благодарение на такива технологии трябва да се съкрати и средният разход на гориво, който според аналитиците трябва да бъде 6,32 л на 100 км. Днес този показател е почти двоен – 10,94 л/100 км. Най-популярното гориво си остава старият добър бензин (с него ще "поят" железните си коне 78% от водачите).

Прогнозата засега засяга само САЩ. Затова има вероятност в Европа да се оформи съвсем различна ситуация. Още сега по пътищата на Стария свят се наблюдава сериозен преход към дизел. Бързо набира обороти и популярността на електромобилите.

Водещи

Най-четени