Енциклопедия "Британика" вече само дигитално 14.03 | 08:50

Компанията спира да издава хартиения вариант на британската енциклопедия

От Кремена Бедерева

Компанията издател на Енциклопедия "Британика" обяви пред в. New York Times, че спира да издава престижната британска енциклопедия на хартия, предадоха световните агенции.

Официалното съобщение се очаква по-късно днес, допълва БТА. Компанията със седалище в Чикаго обяви пред вестника, че енциклопедията няма да се предлага в хартиен формат за пръв път от 244 години. Компанията ще продължи да публикува дигитални версии.

"Сайтът се актуализира непрекъснато. Той е много по-пълен и предлага мултимедийно разглеждане. Това е ритуал по преминаване към новата ера" на дигиталните издания, заяви компанията.

Енциклопедия "Британика" е най-старата енциклопедия на английски език. Тя е била публикувана за пръв път в Шотландия през 1768 г. Последното й хартиено издание ще е от 2010 г., с тегло около 58,5 кг и нови статии за глобалното затопляне и Проекта за човешкия геном.

Тя струва 1395 долара и включва статии от над 4000 експерти. Издателят на енциклопедия получава основната част от приходите си (85 процента) от публикуване на учебни помагала, което ще продължи. Останалата част от приходите идват от абонаменти за сайта на енциклопедията, който дава безплатен достъп само до част от статиите й.

Най-много бройки от Енциклопедия "Британика" са продадени през 1990 г. - 120 000 комплекта. Продадените бройки са паднали до 40 000 през 1996 г.

Водещи

Най-четени