Ето защо банките искат да плащат на Microsoft 18.03 | 17:44

Всичко е заради Windows XP

От Елица Елефтерова

Въпреки множеството предупреждения от страна на Microsoft и специалисти по компютърна сигурност, Windows XP все още се използва от различни правителствени организации, финансови институции и големи корпорации по целия свят.

Според статистиката почти 30% от компютрите все още работят под излязлата преди почти 13 години операционна система на Microsoft, която се оказва една от най-успешните в историята на компанията.

Ако сте сред твърдите фенове на XP, то знайте, че след 8 април 2014г. Microsoft спира поддръжката на тази операционна система. Тогава или ще трябва да подмените с по-нова версия на Windows или да приемете нарастващия риск да станете жертва на хакери.

Проблемът е особено остър за близо 95% от 420-те хиляди банкомата само на територията на САЩ, които продължават да работят под Windows XP. В световен мащаб числото на тези машини достига до 2,2 млн.

Така, ако след 8 април бъде открита нова сериозна слабост в сигурността на старата ОС, то банките ще трябва да се защитават сами от все по-опасните киберпрестъници.

Още за предупрежденията на Microsoft четете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени