Ето кои са най-пиратстваните смартфони 12.07 | 19:11

Поне на Android платформата

От Ивайло Коралски

Пазарните проучвания категорично могат до голяма степен да изчислят популярността на даден смартфон, но статистиката за производството на фалшификати в Китай също може да бъде достоверен източник на информация.

Китайският разработчик AnTuTu (най-популярния бенчмарк за Android) има привилегията да получава информация от кажи-речи всяко Android устройство, свързано към мрежата. Сред тях са и десетки хиляди фалшификати на популярни сматфрони.

Според информация взета от сървърите на AnTuTu на база 10 милиона устройства, двата най-пиратствани бранда в Китай са Xiaomi (37,3%) и Samsung (30,96) процента. 

С други думи на всеки три флашификата, единият е на Samsung, докато другият е на китайската компания.

Присъствието на Samsung начело на подобна "престижна" класация не е изненадващо, предвид силните позиции на компанията в най-големия пазар за смартфони в света. Дълги години Samsung беше едноличен лидер в Китай поне що се отнася до Android устройства.

1535342

Последните две години обаче корейският гигант започва да губи с все по-бързи темпове своите позиции и най-големия виновник за това е именно Xiaomi.

Неслучайно Samsung е втори по пиратствани устройва след местната компания.

Други популярни марки, на чиито смартфони се произвеждат множество копия са Huawei, HTC, ZTE, Coolpad, Oppo и Lenovo. Техните числа обаче са значително по-ниски.

Разбира се, статистиката на AnTuTu не включва Apple и в частност iPhone серията.

По всяка вероятност обаче в най-лошия случай американският гигант ще бъде в топ 3. А може би и лидер, предвид факта, че пазарният дял на Apple в Китай расте с всяка изминала година.

От AnTuTu все пак отбелязват, че количеството фалшиви устройства е намаляло спрямо последните няколко години, което може би означава, че потребителите вече могат да различат оригинала от копието. А също и че се предлагат достатъчно евтини предложения от големите производители на смартфони, за да няма смисъл да се рискува с неоригинални продукти.

Водещи

Най-четени