Жена-инженер от Google ще спасява Yahoo! 17.07 | 10:33

Бившата служителка на Google Мариса Майер поема кормилото на закъсалата интернет компания

От Георги Георгиев

Американската интернет компания Yahoo! назначи нов изпълнителен директор в лицето на бившата служителка на Google Мариса Майер, съобщава Reuters.

37-годишната Майер поема високия пост от заемащия в момента длъжността Рос Левинсън, който се спрягаше от мнозина за следващият постоянен CEO, който ще наследи скандално напусналия Скот Томпсън. Така Майер се превърна в третият изпълнителен директор на Yahoo в рамките на една година.

От щатския интернет гигант се надяват, че като опитен мениджър с инженерно образование Майер ще успее да измъкне Yahoo! от дълбоката криза и да намали загубите ѝ – задача, с която нейните предшественици не успяха да се справят.

Наблюдатели коментират, че с наемането на инженер от Силициевата долина на високия пост Yahoo дава сигнал, че възнамерява да се фокусира върху уеб технологиите и продуктите, вместо към онлайн съдържанието, каквато бе политиката на Левинсън през последните месеци.

Мариса Майер е първата жена-инженер в Google и е в компанията от самото ѝ създаване – нейното назначение е 20-тото поред. По време на дългогодишният си престой там тя ръководи редица бизнеси. Сред множеството ѝ заслуги е и създаването на познатия ни изчистен интерфейс на търсачката на Google, който се радва на голям успех и до днес.

По случай избирането си новият изпълнителен директор на Yahoo сподели, че бизнесът, в която работи, е много конкурентен и изпълнен с трудности. "Не смятам, че успехът е гарантиран. Моят фокус винаги е бил върху крайните потребители, качествените технологии и изключителните таланти", каза още Майер.

Наблюдатели като венчър капиталистът Марк Андерсен също смятат, че изборът Мариса Майер е доказателство, че компанията се ориентира към продуктово ориентирана стратегия. По време на конференция на Fortune в Аспен Аднерсен изказа мнението, че развитието на технологичните компании може да бъде обърнато на 180 градуса. Той даде пример с Apple, която е била на ръба на фалита в момента, в който съоснователят ѝ Стив Джобс се връща триумфално през 97-ма и буквално за няколко години я превръща за най-скъпата компания в света.

С назначението си Мариса Майер се става поредната жена-CEO в голяма технологична компания наред с Мег Уитман (Hewlett Packard), Вирджиня Ромети (IBM) и Урсула Бърнс (Xerox).

Водещи

Най-четени