За ползите от облачните услуги 28.09 | 12:37

Какво представляват облачните услуги? По темата разговаряме с експерта от Microsoft Майкъл Кьоглер

От Георги Георгиев

Майкъл Кьоглер е директор "Облачни технологии” в Microsoft Corporation. В понеделник (26 септември) по покана на Microsoft и Musala Soft Кьоглер изнесе лекция пред студентите от Факултета по математика и информатика към СУ в рамките на инициативата Академия за ИТ лидери. В презентацията си той разказа за предимствата на онлайн базирания софтуер и обясни нагледно защо облачните услуги са важни за развитието на компаниите и как чрез него могат да се пестят средства. Специално за iNews г-н Кьоглер отговори нa няколко въпроса по темата.

Г-н Кьоглер, как дефинирате облачните технологии и кои са най-важните им аспекти, които всеки трябва да познава?

- Днес мнозина говорят за облачния компютинг като за последна новост, което не е вярно. Тук става въпрос по-скоро за еволюция, която започнахме преди много години с мейнфрейм технологиите, после минахме през клиентските сървъри, оттам към интернет и накрая стигнахме до облачните системи. Така че тук можем да говорим за вид еволюция, при която наред с новите неща идват и добре познатите стари изпитани технологии, комбинирани по нови начини.

А иначе как дефинирам облачният компютинг? За мен тук става въпрос за използване на интернет за връзка и предлагането на услуги посредством набор от най-различни крайни устройства. Те могат да бъдат от компютри, мобилни телефони и таблети до интелигентни свързани с мрежата хладилници, които следят за съдържанието и ни известяват, когато например млякото ви е свършило. Така че облачният компютинг не е нещо ново. Той е около нас през последните 15 години.

Нашите конкуренти непрекъснато говорят за навлизане в облака, което за мен е безсмислено – щом веднъж се регистрирате в пощите hotmail или gmail, вие вече сте в облака.

Какво отличава облачните услуги от останалите форми на аутсорсинг?

- Облачните услуги и аутсорсингът не са едно и също нещо, макар че много си приличат. Мисля, че тук основната разлика е, че при аутсорсинга имате една компания, която използва дадена услуга, предоставена от друга компания, какъвто е случаят например с HP или IBM. В тези случаи връзката е един клиент - един изпълнител. При облачния компютинг множество клиенти получават една и съща услуга от един доставчик – т.нар. multitenancy. Така например Microsoft има клиенти, които използват услугите на даден център за данни.

Нека си представим, че съм мениджър на компания, който обмисля възможността за прилагане на облачни услуги в бизнеса си. Как бихте ме убедили да предприема подобен ход?

Ползите от облачните услуги са огромни и ако вие сте, да речем, мениджър на средна по големина компания в България (независимо с какво се занимавате), първият аргумент винаги е свързан с намаляването и контрола върху разходите.

Като компания вие трябва да поддържате IT отдел, хардуер, да плащате за софтуер. Ако отидете в облака, няма да се отървете от тези разходи, но те ще променят формата си и ще намалеят. Да речем, че един от сървърите ви се счупи. Тогава ще трябва да купите нов. В света на облака това няма да е ваш проблем, а на доставчика на услугата, на който ще плащате по няколко евро на месец. В този случай няма да има нужда да правите големи капиталови разходи.

Но за мен по-важни от цената са други неща като възможностите за бърз растеж. Ако например сте бързо развиваща се компания като Starbucks, в началото на финансовата година няма да знаете колко големи ще бъдете в края ѝ и как разрастването ще се отрази на IT разходите ви. В облака вие ще можете да направите тези прогнози по-точни, а стратегията си на развитие – по-гъвкава. Така например ако решите да имате офис в чужда страна, ще си спестите много от задължителните до сега разходи– обучение на персонал, закупуване на хардуер и др.

И не на последно място – облакът ви позволява достъп до практически неограничени ресурси, в момента, в който те са ви необходими. Ако да речем бизнесът на компанията ви изисква натоварване за кратко време през годината, а през останалото време IT ресурсите ви стоят неизползвани, облакът ще премахне нуждата да поддържате и плащате за голям капацитет през цялото време. Това, което трябва да направите, е просто да наемете необходимите ресурси, да ги използвате колкото време ви е необходимо и да платите накрая само за времето на ползването

Кои са основните моменти в глобалната облачна стратегия на Microsoft и каква е ролята на България в прилагането ѝ?

- Едно от нещата, които знам за България, е, че разполагате с много добри разработчици, част от които са сред най-добрите в света. В този аспект облачните ни услуги ще ви дадат нови възможности. Българските специалисти ще могат да създават облачни приложения, които да се използват в целия свят.

Мисията на нашата компания е да ви предостави нужните инструменти и технологии, които да използвате за развитие на бизнеса си. Паралелно с това работим съвместно с българското правителство, като целта ни е да разберем как облачните системи могат да направят работата на институциите по-ефективна и удобна за гражданите.

Ако разгледаме продуктите на Microsoft, всички наши технологии ще бъдат в облака до няколко години. Към момента 90% от нашите 50 хил. разработчици в Редмънд работят в тази насока.

Как според вас ще се развият облачните технологии в следващите няколко години?

- Ако знаех това, нямаше да съм тук, a щях да основа собствена компания. По мое мнение в един момент ще достигнем до състояние, в което всеки потребител ще разполага с постоянен достъп до 4G връзка, независимо дали се намира в самолета или под земята. Всичко ще бъде много по-автоматизирано в бъдеще – от начина ни на пазаруване до начина, по-който пътуваме. От техническа гледна точка например, на вашия персонален компютър ще са му нужни много по-малко ресурси като памет, тъй като всички приложения, с които той взаимодейства, ще бъдат качени в облака.

Това няма ли да ни направи в някаква степен по-мързеливи?

- Не бих казал, че подобно развитие на нещата ще ни направи по-мързеливи. В противен случай ще ни се наложи да търсим нужната информация сами. Облачните технологии обещават да ни спестят това време за по-важните неща.

Какви рискове виждате пред използването на облачните технологии?

- Рисковете тук са от най-различно естество. Например, ако интернет връзката ви се срине, просто оставате извън облака. Такъв случай вече имахме миналата година, когато връзката ни с центъра ни за данни в Дъблин се срина вследствие на удар от мълния. Така, въпреки всички предвидени защити, загубихме връзка с него за няколко часа. Подобни рискове няма как да бъдат избегнати.

Другите рискове, разбира се, са свързани с компютърната сигурност. Това е големия въпрос, който обсъждам навсякъде, където отида. В тази връзка давам следния пример. Преди появата на банките сме били принудени да крием парите си на всевъзможни места. След появата на тези институции сме започнали да си доверяваме финансите, въпреки че сме били запознати с възможните рискове.

Същото е и с облака – в същността си той представлява вид банка за данни. Вие решавате дали да ни се доверите или не, като ние можем само да се опитаме да ви убедим, че при нас те ще бъдат на сигурно място.

Водещи

Най-четени