Закон ще пази парите на шведите от децата им 17.09 | 11:36

Правителството работи над закон, който цели да ограничи разплащания през смартфони и таблети

От Георги Георгиев

Шведското правителство дискутира създаването на нов закон, който на възпре децата от възможността да теглят пари от банковите сметки на родителите си, когато се разплащат през смартфоните и таблетите си, съобщава AFP.

"Не е правилно децата да довеждат родителите си до финансова катастрофа с няколко клика на телефона си", каза министърът по въпросите на потребителите Биргита Олсон в свое изявление.

Коментарите на Олсон дойдоха след като в подопечното ѝ министерство бе внесен доклад от независим комитет с предложения за начини, по които могат да се подобри защитата на потребителите, пазаруващ през мобилните си телефони.

Основният автор на доклада – бивш съдия от Върховния съд, предлага законът да застава на страната на родителите в случаите, в които те оспорват извънредно високите сметки с аргумента, че те са направени от децата им. Тогава по презумпция ще се приема, че твърденията на родителите са искрени.

В доклада до шведското министерство се предлага още засилване на контрола върху разплащанията, така че само собствениците на банковите сметки да мога да купуват стоки и услуги през смартфона или таблета си.

В случая авторите на доклада цитират случай от април 2011 г., добил широка известност в Швеция. Тогава две братчета, съответно на шест и седем години, похарчват 50 хиляди крони (близо 6 хиляди евро) за разплащания, правени по свалена безплатно игра за iPad. В последствие родителите преговарят с доставчика и успяват да си спестят сериозния разход.

Водещи

Най-четени