Законопроектът срещу пиратството в САЩ среща все по-голяма съпротива 19.01 | 10:23

Един по един конгресмените оттеглят подкрепата си за нормата

От Ивайло Ачев

Готвеният в САЩ законопроект за борба с пиратството в интернет изглежда няма да мине в сегашния си вид след като съпротивата срещу него се засилва буквално с часове, пише Washington Post.

Вече четирима сенатори оттеглиха подкрепата си за версията на нормата в Сената. Примерът им се следва и в долната камара на Конгреса – Камарата на представителите, където също "липсва консенсус по въпроса".

Колебанията сред американските конгресмени избуяха след като най-влиятелните интернет компании в САЩ и света се обявиха против нормата. Wikipedia, Google, AOL, Facebook, Twitter – всички те заклеймиха твърде авторитарния език в законопроекта. Протести срещу готвената мярка имаше и от редица обикновени американци – 300 хил. души са пратили мейли или директно са се свързали със сенаторите от своите региони, а 4,5 млн. души се подписаха против законопроекта в онлайн петиция на Google.

Новият законопроект, който вероятно няма да види бял свят, реално щеше да постави извън закона всеки сайт, който публикува пиратски запис на защитено от авторски права произведение, както и всеки сайт, който обяснява как да се стигне до портал, предлагащ пиратско съдържание.

Най-четени