Защо е препоръчително да не зареждаме телефона до главата ни през нощта 10.03 | 11:00

Може да доведе до топлинни увреждания

От iNews.bg

Зареждането на телефона до главата ни през нощта може да бъде вредно за здравето ни по няколко причини.

Първо, когато зареждаме телефона до главата ни, той е близо до нашето тяло през цялата нощ. Това означава, че сме изложени на радиоактивни вълни, излъчвани от телефона. Въпреки че научните изследвания не са ясни дали тези вълни са опасни за здравето ни, все пак някои изследователи предупреждават, че дълготрайното излагане може да има неблагоприятни ефекти върху нашето здраве.

Второ, зареждането на телефона до главата ни може да ни доведе до прекалено дълго излагане на светлината от екрана на телефона. Това може да намали нашата способност да заспим и да намали качеството на съня ни. Навикът да проверяваме телефона си през нощта може да ни доведе до безсъние и да ни доведе до по-голям стрес и умора през деня.

Може да доведе до топлинни увреждания. Когато телефонът зарежда, той отделя топлина, която може да бъде улавяна във въздушното пространство между телефона и нашата глава. Предполага се, че продължителното излагане на топлинни вълни може да повреди клетките в кожата на главата ни и да доведе до увреждания.

Затова, за да се предпазим от вредите, свързани със зареждането на телефона до главата ни, трябва да се опитаме да не го правим, ако е възможно. Можем да зареждаме телефона си на по-отдалечено място от нашата глава и да ограничим времето, прекарано с телефона през нощта, за да подобрим качеството на съня си и да защитим здравето си.

Различни проучвания са показали, че излагането на радиочестотно излъчване (RF) може да има вредни ефекти върху човешкото здраве. Въпреки че някои от тези изследвания са създадени със съмнителни методи, има научни доказателства за това, че дълготрайната експозиция на RF може да доведе до главоболие, умора, разстройства на съня, като и до увреждания на ДНК, които могат да доведат до различни видове рак.

От друга страна, много производители на телефони са внедрили мерки за намаляване на излъчването на RF при употреба на техните устройства, включително при зареждане. Например, някои смартфони автоматично намаляват мощността на излъчване, когато телефонът е свързан към захранващия източник, за да намалят експозицията на RF.

Освен това излагането на светлина от екрана на телефона може да доведе до събуждане на мозъка и да намали качеството на съня. Някои изследвания показват, че използването на електронни устройства преди сън може да забави продължителността на REM съня, който е най-важната фаза на съня и който има ключова роля за възстановяването на мозъка и тялото.

Накрая, дълготрайното излагане на топлинни вълни може да доведе до увреждания на кожата на главата ни. При използване на телефон, докато се зарежда, е възможно телефонът да се загрее, което може да доведе до увреждания на кожата на главата.