Защо електронната книга затруднява паметта? 14.01 | 15:54

А странните шрифтове улесняват запомнянето

От Любомир Тасев

Читателите, които използват електронни четци по-трудно възприемат прочетеното, заради начина, по който е поднесена информацията, пише Daily Mail.

Устройства като Amazon Kindle и Sony Reader показват текста в толкова ясен и лесно читаем формат, че това кара мозъка да изпада в мързеливо състояние и не го стимулира да запамети трайно подробностите, установи ново изследване.

Откритията са в противоречие с логиката, че по-четливият текст позволява на хората да прочетат и да запомнят по-лесно поднесената информация.

Учени от университета Принстън установили, че много от участниците в експеримент могат да си спомнят повече от прочетеното, когато текстът е с по-странен шрифт.

Изследователите намекват, че привнасянето на известна доза диспропорция, което затруднява изкуствено разбирането на написаното, задълбочава процеса на научаване и стимулира по-добрата памет.

Психолозите твърдят, че информацията, която се генерира активно, а не се придобива пасивно от равен и лесен за възприемане текст, се запазва по-дълго и в по-точни детайли в паметта.

Водещи

Най-четени