Защо не можем без иновации? Отговорите от шефа на SAMSUNG България 10.06 | 19:00

"Технологията има огромен потенциал да направи живота на хората по-добър", коментира той

От iNews.bg

Крис Чънг е генерален мениджър на Samsung Electronics в България. Преди да дойде в страната ни, е ръководил офиса на компанията в Мароко и като директор "Бизнес стратегии" в Samsung във Великобритания. Възпитаник е на университета Yonsei в Сеул, където се е занимавал с изследвания в областта на оптиката и микровълните, както и в областта на сателитните и мобилните комуникации. През изминалата седмица бе сред водещите лектори на международния форум "Корейският опит в иновациите, образованието и науката за България”, организиран от Висшето училище по застраховане и финанси и Посолството на Република Корея в България, на което iNews.bg бе медиен партньор.

Може ли да се каже, че в момента компаниите инвестират в образователни иновации по-успешно, отколкото правителствата? И ако е така, моля обяснете защо.

Постоянните промени и иновациите са от решаващо значение за успеха на една компания, която произвежда електроника. Успехите на SAMSUNG до голяма степен се дължат на ориентирания към клиентите подход и на нашия ангажимент да развиваме иновации. В своята корпоративна визия и мото заявяваме: "Ние вдъхновяваме света и създаваме бъдеще чрез нашите иновации", така че нашите инвестиции в научнозследователска и развойна дейност са съсредоточени в развиването на нови продукти, нови услуги, а също така и за подобряване качеството на текущите услуги. Нашите инвестиции в нови продукти са свързани с нови еко системи, които подпомагат други индустрии, например преносими устройства. Всяка година Samsung прави дръзки инвестиции в иновации, разширявайки границите на науката и технологиите и изучавайки културни тенденции и начина на живот. През 2014 година Samsung инвестира 40 милиона долара (около 35 милиона евро) на дневна база за разработването на тези продукти и около ¼ от нашите 300 000 служители се занимават с иновации. Също така ние провеждаме глобални проучвания в създаването на 5G високоскоростни мобилни мрежи, инвестирайки в продукти на марката, и подпомагайки задаването на стандарти, които ще доведат до превръщането на интернет в нещо значимо за всеки дом.

Разкажете ни повече за вашите образователни проекти в България (например дигитални класни стаи и т.н.)?

Ние в Samsung вярваме, че технологията има огромен потенциал да направи живота на хората по-добър и да създава положителни промени. Нашата основна ценност, е "ние искаме нашите хора, продукти и услуги да допринесат за едно по-добро общество". Ето защо ние решихме да използваме своя потенциал и най-добри ресурси за своята глобална мисия да подкрепим развитието на младежта чрез образованието и технологиите. В Европа един от най-големите проблеми е високата безработица сред младежите, докато образователните системи понякога се затрудняват да отговорят на променящите се нужди на работодателите и трудовия пазар. SAMSUNG се ангажира на европейско, а също и на регионално ниво, в България, чрез Широката коалиция за работни места в сферата на цифровите технологии, да допринесе за образованието в областта на цифровизацията и младежката заетост. Ние вярваме, че това са основните области, в които ще се развива България в социален и икономически план. Ние сме горди, че даваме възможност на младите хора да усвоят нови умения по отношение на дигитализацията, за да можем да ги подготвим за бъдещите им работни места чрез нашите основни програми:

"Trend of Tomorrow" – менторска програма, инициирана от 2011 година в близко партньорство с Job Tiger, в което служители на Samsung се ангажират за ментори. Ние сме обучили над 6 000 младежи в гимназиален етап на обучение как да избират кариерата си в дигиталния свят и на уменията, от които те се нуждаят

"Smart Classroom" – програма, която дава нови възможности за т.нар. цифрово обучение. От 2013 година ние сме създали три "интелигентни" (смарт) стаи в София, Бургас и Пловдив. Ние предлагаме напълно интегрирани решения: последни поколения софтуер и производствени технологии. Също така предлагаме образователно съдържание и придобиване на умения по отношение на дигитализацията на учениците и на учителите, заедно с нашия партньор Junior Achievement. Досега 1000 ученици и 200 учители са минали през тези програми.

"Tech Institute” - платформа, която е насочена към младежката заетост и осигурява обучение и търсене на работни места в сферата на цифровите технологии, в партньорство на Софийския университет и Техническия университет във Варна. Младежи на възраст между 18 и 24 години получават достъп до смарт технологии, обучение по комуникационни и информационни технологии и до програми за заетост с цел подпомагане на прехода от образование към заетост.

Целта ни е да увеличим броя на младежите, до които нашите образователни програми достигат. Затова работим в тясно сътрудничество с неправителствените огранизации и други ключови партньори, постигайки стойностни за обществото неща. Но ние искаме да постигнем нещо повече от промяна в числата, ние искаме да помогнем на всеки отделен човек да развива своя потенциал и да създава своя по-добър утрешен ден в този свят, който се променя и изисква нови умения.

Като експерт в областта на мобилните и сателитните комуникации, бихте ли посъветвал хората как да предпазват личните си данни и човешките си права, в свят в който технологиите постоянно се развиват?

За Samsung иновациите означават да се вслушваме в нуждите на своите клиенти и да използваме тези знаци, за да осигуряваме най-добрите софтуерни и хардуерни решения на пазара. Ние смятаме, че технологиите могат да улеснят живота на хората, да го направят по-комфортен, за да могат хората да правят неща по-лесно и по-бързо. Нашите технологии постигат баланс между стил, производителност и технология и са най-добри в класа си. Ние създаваме решения, които да покрият широк спектър от специфични нужди. Нашите иновации – независимо дали са нови устройства, софтуер, съдържание или производствени решения, се проектират за хората и затова те да им бъдат от полза. За да бъдем в състояние да направим това, обаче преди да инвестираме в технологиите и проектирането на продуктите, ние правим мащабни допитвания, за да разберем "Какво искат хората? Какво харесват и какво не? Въз основа на нашата визия в проектирането "Make it meaningfull”, кяото позволява на всички хора със специфични нужди да имат достъп до технологиите. SAMSUNG създава софтуер, който е интуитивен и помага на потребителите в тяхното ежедневие. Затова технологиите ни са ориентирани към хората, което може да се види реално чрез нашите нови продукти.

Водещи

Най-четени