Знакова сделка на американския пазар на чипове 05.04 | 09:46

Texas Instruments купува National Semiconductor за 6,5 млрд. долара

От Нели Минчева

Американският производител на електронни компоненти Texas Instruments (TI) обяви, че ще придобие калифорнийския производител на чипове National Semiconductor за 6,5 млрд. долара в брой, което прави по 25 долара на акция, предава АФП.

За сравнение, борсовата сесия в понеделник за
National завърши при ниво на акциите ѝ от 14,07 долара, или спад от 1,12% спрямо петък.

"Това придобиване обединява двата лидера в сектора на полупроводниците, като всеки един от тях има своите уникални предимства", посочват компаниите в съвместно съобщение, уточнявайки, че двата им Управителни съвета са одобрили транзакцията с пълно единодушие.

Операцията, която е от голямо значение на американския пазар на чипове, подлежи на одобрението и на антимонополните органи. Очаква се придобиването да бъде завършено след шест до девет месеца.

От базираната в Далас компания Texas Instruments, която за миналата година има приходи в размер на 14 млрд. долара, казват, че очакват да продават продуктите на National Semiconductor на по-голям брой клиенти, възползвайки се от своите по-силни позиции.

Произвежданите от закупуваната фирма компоненти се използват при направата на редица търсени по цял свят устройства, сред които смартофни и компютри, а също и соларни панели и електромобили.

За 2010 г. National Semiconductor има продажби от 1,6 млрд. долара.

Водещи

Най-четени