Зукърбърг с хуманна мисия – осигурява интернет на цялото население на Земята 21.08 | 11:31

Досега той е вложил в идеята си 1 млрд. долара

От Христина Рафаилова

Създателят на Facebook Марк Зукърбърг се заема с амбициозната цел нито един жител на Земята да не страда от липсата на интернет. 

Кампанията за осигуряване на достъп до мрежата се нарича internet.org.

"Искаме да направим така, че всеки човек по всяка точка на света – дете, подрастващ или индиец, да имат достъп до всичко, за което ни е полезен интернет", заяви Зукърбърг, цитиран от CNN. 

Повече 4,5 млрд. души от 7 млрд. население на Земята нямат достъп до глобалната мрежа. Най-големият брой от тях се намират в Еритрея. Там едва 0,8% имат възможността да ползват интернет. В Тимор Леста едва 0,9% се радват на подобен лукс, а в Мианмар техният брой е малко над 1%. Дори в САЩ 19% от населението няма достъп до интернет. 

Според  създателя на Facebook всеобщият достъп до глобалната мрежа би направил света едно по-добро място. В него хората щели да говорят и да изразяват мнението си свободно. Според него възможността да комуникираш е основно човешко право.

Зукърбърг си давал сметка, че всеобщият достъп до интернет е амбициозна цел. Поради това той е предложил на големи компании да подкрепят идеята. Сред тях са Nokia, Qualcomm and Samsung.

Други гиганти също са се заели с подобна мисия. Google например изпраща балони с радиоантени в стратосферата в рамките на проекта "Loon". Той има за цел да даде достъп до глобалната мрежа на хора, които нямат подобна възможност сега. 

Alcatel-Lucent доставя интернет в малките населени места без клетки на мобилен оператор чрез радио технология. 

Същевременно компаниите, произвеждащи мобилни устройства, се състезават да измислят смартфони, които не струват повече от 15 долара.

До момента Зукърбърг е инвестирал 1 млрд. в своята мисия и се надявал "да направи много повече от това". 

Водещи

Най-четени