И Facebook иска да даде интернет на бедните по света 04.03 | 16:56

Социалната мрежа инвестира 60 млн. долара в дрони, които ще предават сигнала в най-изостаналите региони

От Георги Георгиев

Facebook води преговори за закупуването на компанията за производството на безпилотни самолети (дрони) Titan Aerospace за около 60 млн. долара, пише TechCrunch.

Ако сделката се осъществи то това би позволило на Facebook да използва летящите машини, за да даде интернет достъп на най-неразвитите региони по света. Проектът е в рамките на инициативата Internet.org, с която Марк Зукърбърг и компания искат да дадат достъп до мрежата на всички хора на планетата.

"Компанията ще започне със създаването на 11 хиляди от тези безпилотни машини и по-специално от модела Solara 60", пишат Сара Перец и Джош Констин от TechCrunch.

Предимството на този, както и модела Solara 50 е, че и двата могат да бъдат стартирани през нощта, благодарение на вградени батерии. Когато слънцето изгрее, то може да достави достави енергия, която да издигне апаратите на височина до 20 километра над морското ниво, където те могат да останат до пет години, без да им се налага да кацат за презареждане.

С този проект Facebook се включват към усилията на Google, които планират да доставят интернет в отдалечени от цивилизацията селища посредством система от височинни балони.

Водещи

Най-четени