И Google обяви най-хитовите търсения за 2011 г. 16.12 | 10:22

Най-бързо е добила популярност американската тийнейджърка Ребека Блек

От Нели Минчева

Преди няколко дни Yahoo! изнесе списък на най-търсените словосъчетания в едноименната търсачка за 2011 г. Топ 10 оглави смартфонът на Apple – iPhone.

От Google не останаха по-назад и в четвъртък вечерта (15 декември) оповестиха и своите най-хитови търсения. Apple е оставила своя отпечатък и в това подреждане, като в челната десетка попадат името на нейния съосновател Стив Джобс, който почина през октомври, както и "iPhone 5” и "iPad 2”.

Първото място в класацията на
Google обаче заема не IT продукт или известен технологичен лидер и бизнесмен, а една американска тийнейджърка. Това е нашумялата чрез видеата си в YouTube Ребека Блек, която благодарение на сайта успя да се превърне в дамският аналог на Джъстин Бийбър, макар и по-голямата част от гледалите изпълненията ѝ всъщност да я осмяха.

Важно е да се отбележи, че списъкът, изготвен от
Google, е формиран на базата на най-бързо набиращите популярност имена и думи в интернет, а не толкова на най-честите търсения. Тоест, ако дадено словосъчетание светкавично е добило широка популярност, е възможно то да изпревари много други, към които на практика има по-голям траен интерес.

На второ и трето място в класацията се нареждат съответно новата социална мрежа
Google+ и американският актьор Райън Дън, загинал в автомобилна катастрофа.

Четвъртата позиция се заема от обвинената в убийството на детето си Кейси Антъни, която беше оправдана след шумен съдебен процес, а петото място е за видеоиграта "Battlefield 3".

Истерията около следващия телефон на
Apple се е отразила в масово търсене на думата "iPhone 5” - на шесто място -, въпреки че в крайна сметка тази година компанията представи подобрена версия на iPhone 4.

Седма при най-бързо набиращите популярност търсения е певицата Адел, а осма – японската група
TEPCO, която е оператор на авариралата при земетресението и цунамито от март в Япония атомна централа "Фукушима".

Топ 10 затварят "Стив Джобс" (на девето място) и "
iPad 2” (на десето).

В аналогичната класация на търсачката на Microsoft – Bing – първото място заема Джъстин Бийбър. След него са риалити звездата Ким Кардашиян и Дженифър Анистън.

Водещи