И Lenovo готви таблет-маса под Windows 8 07.11 | 11:22

27-инчовият хибриден компютър със сензорен екран ще стои на четири крака

От Георги Георгиев

Китайският компютърен производител Lenovo планира да пусне на пазара базирана на Windows 8 хибридна машина, съчетаваща в себе си функциите на персонален компютър и таблет, пише Digitimes.

Новото устройство с индустриален дизайн, подобен на този на таблета-маса Surface на Microsoft, е с диагонал на екрана от 27 инча. То разполага с четири крака, когато дисплеят е поставен хоризонтално. В този режим компютърът тип "всичко в едно" може да се използва от множество потребители едновременно, сочи информация от източници от веригата на доставки на Lenovo.

Предвижда се първата партида от новата таблетна "маса" да достигне 20 хиляди бройки.

Освен Lenovo и други производители като Hewlett-Packard, Acer и Asustek предвиждат да включат подобни системи в портфолиото си. Очаква се първите модели на тези компании да се появят най-рано в края на 2012 г.

По време на Computex 2012 г. изпълнителният директор на Asustek Джони Сих демонстрира персонален компютър от вида "всичко в едно" - част от серията Transformer. Компютърът се преобразува в огромен таблет с 18,4-инчов екран и може да работи под Windows 8 и Android.

По същото време Acer също пусна два базирани на Windows 8 машини със специална конструкция, а Lenovo показа модела IdeaCentre A720, също притежаващ възможност за работа в хоризонтален режим.

Очакванията на експертите от IHS iSuppli са, че през 2012 г., доставките на PC-та от типа "всичко в едно" ще достигнат до 16,4 млн. единици, което е 20% повече от продадените през 2011 г. 13,7 млн. бройки. Наред с това от IDC прогнозират, че през 2013 г. броят на този вид компютри ще достигне до 17 млн. в световен мащаб.

Водещи

Най-четени