И МS Оffice влиза в облака 28.06 | 13:12

С Office 365 Microsoft влиза в пряк сблъсък с облачните офис услуги на Google

От Георги Георгиев

Софтуерният гигант Microsoft прави най-големия си ход в облачния компютинг тази седмица с представянето на нова онлайн версия на популярния офис пакет на компанията, предаде Ройтерс.

Очаква се главният изпълнителен директор на компанията Стив Балмът да представи  в Ню Йорк актуализирания комплект от услуги, носещ общото заглавие Office 365, във вторник (28 юни).

Така за пръв път най-голямата софтуерна компания в света ще представи приложения с десетилетна история като Outlook, Excel и SharePoint в онлайн формат. Това ще позволи на клиентите да ги използват на най-различни устройства при наличието на интернет връзка и ще премахне нуждата на компаниите да инсталират софтуер или да управляват различни услуги.

С този ход Microsoft иска да се противопостави на Google, които със своите по-евтини облачни алтернативи успяха да откраднат малък, но сам по себе си притеснителен процент от корпоративните клиенти на Microsoft. По-рано този месец Google привлече на своя страна веригата хотели InterContinental и така се сдоби с 25 хиляди нови потребители, които преминаха от Оutlook на Google мейл.

Търсачката, която има най-голям дял потребители от малкия и среден бизнес, изнесе данни, според които 40 милиона потребители в момента ползват облачния комплект Google Apps. От Мicrosoft не дават подробна информация, но според comScore 750 милиона души по света използват MS Office пакета под някаква форма.

Компанията на Бил Гейтс ще направи онлайн версии на част от програмите в Office пакета – основно в облачната версия на Outlook, която се предлага на корпоративните клиенти от няколко години. Миналата година пък Microsoft пусна безплатни версии за индивидуалните домашни потребители.

Ходът е сериозно предизвикателство за Microsoft, която прави най-сериозните си печалби от скъпите версии на софтуера си, инсталиран върху индивидуалните компютри. Този бизнес модел превърна MS Office в най-печелившия сектор на компанията с приходи от 3 милиарда долара за последното тримесечие.

За разлика от класическия вариант, Office 365 ще носи доста по-малки печалби на компанията, поради увеличените разходи за съхраняването на данните и поддръжката на сървърите.

При пускането на тестовия вариант на новата услуга миналия октомври от Microsoft заявиха, че таксите за ползването "облачна" поща ще бъдат между 2 и 27 долара на месец в зависимост от добавените към нея екстри. За сравнение клиентите на Google плащат твърда такса от 50 долара на година за облачните си приложения, които включват имейл, календари, програми за текстова обработка и др.

Водещи